Skip to main content

De kracht van Rapport.

In communicatie word je beter als je in verbinding bent. Binnen NLP hebben we het dan over ‘rapport’. Bij MindCollege zeggen we: “met rapport kan alles en zonder rapport kan niets”. Dit klinkt logisch én is niet altijd even makkelijk.

Wij mensen zijn communicatiedieren. Daarin hebben wij het doel om onze boodschap over te brengen, de ander te overtuigen of mee te nemen in wat wij belangrijk vinden.
Als de communicatie lekker loopt, is er niets aan de hand. Juist wanneer je niet goed in staat bent je boodschap over te brengen, uit verbinding bent of wanneer je verkeerd begrepen wordt, is onderstaande belangrijk.

Hoe je ervoor zorgt dat jouw boodschap zo goed mogelijk overkomt?

Om dat te kunnen doen heb jij je eerst te richten op de ander, zonder dat je direct bezig bent met het overbrengen van je boodschap. Wat niet helpt is verbaal boksen. Met andere woorden: net zo lang ‘slaan’ met argumenten of je boodschap herhalen tot je gelijk krijgt.
Wat wel helpt? Je zorgt eerst dat je verbinding hebt met je gesprekspartner. Binnen NLP noemen we dat RAPPORT. Hoe je dat doet? Met onderstaande korte, zeer krachtige stappen zorg je ervoor dat je in rapport bent.

Lichaamshouding

Ga in een vergelijkbare houding zitten als je gesprekspartner.  Match jullie lichaamshouding. Dit doe je bijvoorbeeld door, wanneer je gesprekspartner z’n benen kruist, je armen te kruisen of door je andere been te kruisen. Let op dat je dit niet de hele tijd exact kopieert. Maak je overgang in lichaamshouding subtiel door er minimaal een minuut tussen te laten zitten, voordat je matcht. Zo blijft het natuurlijk en neem je de ander als uitgangspunt.

Non-verbale aanmoediging

Knik “ja” als je luistert. Dit geeft onbewust toestemming voor het verhaal van je gesprekspartner. Ja knikken gaat namelijk over accepteren wat de ander zegt, los van je eigen overtuigingen. De waarheid van de ander mag er zijn, ook al ben je het niet eens met de ander. Wees je dus bewust van je eigen gezichtsuitdrukking. Een oprechte glimlach nodigt bijvoorbeeld uit om meer te vertellen.

Key-words backtracken

Als je meer wilt weten van je gesprekspartner, kun je altijd een vraag stellen. Er is ook een subtielere manier om het gesprek gaande te houden. Herhaal belangrijke woorden (key-words) van de zin van je gesprekspartner en je zult merken dat je gesprekspartner vanzelf meer vertelt. Het herhalen van deze woorden noemen we binnen NLP: BACKTRACKEN. Zegt je gesprekspartner bijv.: “dat vond ik eigenlijk best moeilijk”. Dan zou je kunnen vragen: “wat vind je dan moeilijk”? Je kunt ook alleen het woord “moeilijk” herhalen. Merk op wat er dan gebeurt. Hiermee laat je horen dat je de ander echt hoort en dat je dus goed luistert. Je geeft jezelf tijd om met een weloverwogen reactie te komen in plaats van meteen te reageren.

Spreektempo en toonhoogte

Spreektempo en toonhoogte Pas je spreektempo aan naar het tempo en de toonhoogte van je gesprekspartner. Dus als je weet van jezelf dat je snel spreekt en je gesprekspartner wat langzamer, pas je tempo dan aan. Dit voelt in de eerste instantie wat onwennig en niet zo authentiek en toch doe je je gesprekspartner hier een plezier mee. Merk maar eens op hoe dit in je voordeel werkt in gesprekken.

Volgen, volgen, volgen, nog meer volgen

Volgen, volgen, volgen, volgen, nog meer volgen Ben jij meer een leider of een volger in gesprekken? Leiders hebben extra goed op te letten bij dit punt om ervoor te zorgen dat ze in rapport blijven. Volgers trouwens ook. Je wilt niet ondergesneeuwd worden en weglopen met het idee dat je je boodschap niet eens hebt overgebracht. Om rapport te krijgen is het belangrijk om eerst te volgen. Volg in lichaamstaal, woorden, spreektempo en spreekhoogte. Zorg ervoor dat je op minimaal 4 manieren volgt om daarna pas te gaan leiden. Starten met een vraag is dus niet de juiste manier, want dan leid je namelijk al!

En dan mag jij

Als je bovenstaande stappen allemaal hebt gedaan, ben jij aan de beurt. Nu kun jij subtiel beginnen met het overbrengen van jouw verhaal. Blijf hierbij in rapport en wees scherp op wat je gesprekspartner doet en zegt.

Tot slot: leer meer tips & tricks tijdens de NLP-trainingen van Mindcollege.
Rapport maken is slechts een van de technieken die je leert tijdens onze NLP-trainingen. Wil je meer weten over hoe je verbindend communiceert? Kom dan naar een van de NLP-trainingen https://mindcollege.nl/trainingen/ of naar de gratis informatieavond https://mindcollege.nl/informatieavond-nlp/ van Mindcollege.

Afbeelding via Freepik

Hulp nodig?
Scan de code