Skip to main content

Ontspanning is het medicijn zonder dokter en luiheid is de koning van ons leven.

Ontspanning is wijsheid gegeven zonder ervoor te leren, het medicijn zonder arts en geluk zonder reden. Maar hoe dun is de scheidingslijn tussen ontspanning en luiheid?

We lijken ontspanning niet voldoende te waarderen. We vinden het niet belangrijk genoeg. En het is juist ontspanning die ons lichaam, geest en leven veel te bieden heeft.

Het probleem: ontspanning en luiheid hebben dezelfde moeder en een andere vader. We weten niet echt of we ontspannen zijn of lui. We weten niet welke we hebben en welke we beoefenen. Velen van ons geloven dat we ontspanning beoefenen maar misschien is het wel luiheid.  En als je niet oplet dan regeert luiheid als een koning in je leven.

We hebben drie soorten luiheid:

  1. Luiheid waarbij je niets wilt doen. Dit is niet zo’n gevaarlijke luiheid. Je bent lui en doet niets. Super eerlijk en authentiek. Nog steeds lui maar wel eerlijk.
  2. Luiheid in de vorm van ‘ik doe het morgen’. Dit is een subtiele luiheid. Maar als je steeds tegen jezelf zegt dat je het morgen gaat doen, voel je je schuldig. En het uitstel gedrag en schuldgevoel zorgen weer voor stress. Als je niets wilt doen dan ben je ten minste eerlijk en authentiek. Ik wil het morgen doen komt subtieler over maar is veel sluwer. Je zegt niet dat je het niet wilt, nee je zegt ik wil het morgen doen.
  3. Luiheid waarbij je steeds iets anders wilt doen. Dit is een subtiele vorm van luiheid, een verborgen vorm van luiheid. Niemand ziet dat je lui bent, want je bent altijd bezig. De meest intelligente variant. Toch is deze variant de variant die stress en burn-out veroorzaak. Deze variant zorgt er voor dat je je ongelukkig voelt en tast je geluk aan.

Ontspanning is wijsheid zonder te leren.
Het medicijn zonder arts en geluk zonder reden.
Tulku Lobsang — Buddhist master

De oplossing: beoefen ontspanning. Hiermee bedoel ik niet dat je moet vertragen. Of dat je niets moet doen. Nee, de kunst is dat je leert je inspanning te ontspannen. Ontspan je inspanning. 98% procent van je problemen zijn allemaal een projectie van je eigen mind.

Wil je meer horen: https://www.youtube.com/watch?v=QTHe_NWUblc

Hulp nodig?
Scan de code